Ekonomik Gelişmeler.
Pazartesi, 05 Şubat 2018
Ekonomik Gelişmeler.

TOBB Haftalık Ekonomi Bülteni -29 Ocak-2 Şubat:

2018 Uluslararası piyasalarda gözlerin FED toplantısında olduğu haftada, yurt içi gelişmelerden Ekonomik Güven Endeksi ön plana çıktı. Yurt İçi Gelişmeler:

• Maliye Bakanı Naci Ağbal, devreden KDV’nin iade edilmesini öngören yeni bir düzenleme üzerinde çalışıldığını açıkladı. Açıklanan yeni düzenleme ile özel sektörün oluşan KDV alacağını belirli vadelerde daha erken tahsil edebilmesi hedefleniyor.

• TCMB yayımladığı 2018 yılının ilk Enflasyon Raporu’nda enflasyon tahminlerini %0,9 artırarak %7,9’a revize etti.

• Aralık 2017’de ihracat hacmimiz yıllık bazda %8,6 yükselerek 13,9 milyar dolar olurken, ithalat hacmimiz ise %25,4 artarak 23,1 milyar dolar oldu. Bununla birlikte 2017’de dış ticaret açığı %36,8 artarak 76,7 milyar dolara ulaştı.

• 2017 yılında ihracat bir önceki yıla kıyasla ,2 artarak 157,1 milyar dolar, ithalat ,7 yükselerek 233,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2016’da %71,8 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı 2017 yılında %67,2’ye düştü.

• 2017’de turizm geliri 26,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Öte yandan, 2016 yılında 705 dolar olan turist başına ortalama harcama tutarı 2017’de 681 dolara geriledi.

• Resmi olmayan verilere göre ihracat, ocak ayında 12,2 milyar dolar oldu. • İSO İmalat PMI değeri 7 yılın zirvesi olan 55,7’ye yükseldi. İyileşmede üretim ve yeni siparişlerdeki artışlar etkili rol oynarken, istihdam artışı da üretimdeki yüksek büyümeyi destekledi. Bunun yansıması olarak, yeni sipariş hacmi son 83 ayın en yüksek düzeyinde artış gösterdi.

• Ekonomik Güven Endeksi bu ay bir önceki aya göre oranında artarak 104,9’a ulaştı. Tüm alt sektörlerin güven endekslerinde artış görüldü.

• 2017 yılının kasım ayında konut fiyatları önceki yılın aynı ayına göre ,3 artış gösterdi. Kasım ayında konut fiyatları İstanbul’da %5,9 artarken, Ankara’da %7,2 arttı.

• Borsa İstanbul hafta içinde 121 bin puanın üzerine çıkarak yeni rekor kırdı. • Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin değeri cuma gün sonu itibarıyla 929 milyar lira oldu.

Yurt Dışı Gelişmeler • ABD’nin 10 yıllık hazine tahvillerinin faizleri 4 yılın zirvesi olan %2,72’ye yükseldi.

• FED toplantısında politika faizi beklentiler paralelinde sabit bırakılırken, toplantı sonrasındaki açıklamalar neticesinde mart ayında faiz artış ihtimali %91’e yükseldi.

• ABD’de işsizlik oranı %4,1 olarak gerçekleşirken tarım dışı sektörlerdeki istihdam artışı aylık bazda 200 bin oldu.

• Avro Bölgesi’nde imalat PMI değeri ocak ayında 59,6 ile güçlü bir büyümeye işaret etti. Bölgede açıklanan verilerin ekonomik toparlanmanın ivme kazandığına işaret etmesi enflasyona yönelik yukarı yönlü beklentileri destekliyor. Bu durum ECB’nin para politikasında beklenenden önce normalleşmeye başlamasına neden olabilir.

• 2017 yılının dördüncü çeyreğinde yıllık bazda %2,7 büyüyen Avro Bölgesi, yıl genelinde son 10 yılın en iyi büyümesini gerçekleştirdi.

• İngiltere’nin Brexit’ten sonra AB ile Gümrük Birliği’nden de çıkacağı açıklandı

Uyarı: Bu bülten güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan elde edilen bilgiler kullanılmak suretiyle sadece bilgilendirme amacıyladır.