Ekonomik Gelişmeler
Perşembe, 05 Temmuz 2018
Ekonomik Gelişmeler

22-26 Ocak 2018-Ekonomi Bülteni:

Yurt içi piyasalarda gözlerin Afrin ile ilgili açıklamalarda olduğu haftada uluslararası piyasalarda gözler Davos’ta yapılan ekonomi forumundaydı. Hafta boyunca küresel piyasalardaki olumlu havanın yanı sıra Türkiye’nin gerçekleştirdiği askeri operasyona ilişkin endişelerin azalmasıyla yurt içi piyasalarda pozitif görünüm hakimdi. Yurt İçi Gelişmeler

• Tüketici Güven Endeksi ocak ayında önceki aya göre ,1’lik artışla 72,3 oldu. • Borsa İstanbul, geçtiğimiz haftaki tarihi rekorunu tazeleyerek 120 bin puanın üzerinde kapandı.

• Kapasite kullanım oranı ocak ayında %78,2 seviyesinde gerçekleşti. • Tasarruf etme ihtimali endeksi Aralık 2017’de 17,5 iken, Ocak 2018’de 26,2 değerine yükseldi. Artış gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimali olduğunu düşünen tüketicilerin bir önceki aya göre artmasından kaynaklandı. • 2016 yılında 72.369 olan Sanayi Kapasite Rapor sayısı, 2017 yılında ,42 azalışla 64.825 oldu. 2017 yılında Sanayi Kapasite Raporu sahibi şirketlerde çalışan sayısı %2,96 azalarak 2.905.511’e geriledi.

• Fitch, yüksek dış finansman ihtiyacı ve enflasyon gibi Türkiye’nin kredi notu üzerinde aşağı yönlü baskı yaratan risklerin kamu borcunun düşüklüğü, ihtiyatlı maliye politikaları ve güçlü ekonomik aktivite ile dengelendiğini ifade etti. Fitch, Türkiye ekonomisi için 2018’de %3,9’luk, 2019’da %4,7’lik büyüme öngörüyor. • Kredi Garanti Fonu (KGF) ile Hazine arasında imzalanan protokolle birlikte 55 milyar TL'lik kefaletin oluşturacağı kredi kullanıma açıldı. Tutarın 50 milyar TL'sini yeni kefaletler, 5 milyar TL'sini ise geri dönüşler oluşturacak.

• 19 Ocak ile sona eren haftada brüt döviz rezervleri 89 milyar 179 milyon dolara yükselirken altın rezervleri ise 24 milyar 753 milyon dolara yükseldi. Yurt Dışı Gelişmeler

• Kasım ayında küresel ticaret hacmi %4,2 artarken ithalat hacminde %4,4'lük, ihracat hacminde ise %4'lük artış görüldü.

• Dünya Ekonomi Forumu’nda açılış konuşması yapan Hindistan Başbakanı Modi, küresel ekonominin karşısındaki en büyük tehlikelerden birinin korumacı politikalar olduğunu söyledi.

• ABD Ticaret Bakanı Ross’un ABD’nin korumacı politikalarını savunması ve Hazine Bakanı Mnuchin’in "doların zayıf olmasının ABD ekonomisi için olumlu olduğu" yönündeki açıklamaları sonrasında dolar düşüş kaydetti. Bununla birlikte dolar endeksi son 3 yılın en düşük noktasına geriledi.

• IMF, 2018 ve 2019 yıllar için küresel büyüme öngörülerini 0,2 puan arttırılarak %3,9’a yükseltti. • Avro Bölgesi’nde ZEW Ekonomik Güven Endeksi ocak ayında 31,8’e yükseldi.

• Polonya’da işsizlik oranı Aralık 2017’de %6,6 seviyesinde gerçekleşti.

• Birleşik Krallık’ta işsizlik oranı Kasım 2017 itibarıyla %4,3 seviyesinde gerçekleşti.

Uyarı: Bu bülten güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan elde edilen bilgiler kullanılmak suretiyle sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır.